Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU
Vyšetrenia Meranie tlaku

Meranie tlaku

meranie tlaku

Vysoký tlak nebolí. Avšak neliečený vysoký tlak poškodzuje cievy. To vedie k závažným zdravotným následkom. Ak chceme vysokému tlaku predísť alebo ho korigovať, je dobré ho pravidelne merať. Základom však stále zostáva dostatok pohybu a vhodný jedálniček.

Ideálna hodnota tlaku u zdravého človeka sa pohybuje okolo 120/80, u detí približne 110/70. Hodnota môže samozrejme jemne kolísať s ohľadom na súčasnú situáciu, ktorú človek prežíva.

Aby sme mali vaše zdravie pod kontrolou, ponúkame vám možnosť merania tlaku zdarma (s vernostnou kartou TRIO Lekáreň) vo všetkých našich lekárňach.

Väčšiu pozornosť by sme mali venovať tlaku s pribúdajúcim vekom. Ak nám tlakomer pravidelne ukazuje hodnoty nad 140/90, ide o vysoký tlak, alebo hypertenziu, ktorá je nebezpečná tým, že namáha cievy. Preto by sme mali čo najskôr navštíviť lekára, ktorý nasadí antihypertenzíva.

Dlhodobé neliečenie vedie k upchávaniu ciev a zvyšuje riziko ich prasknutia. To má za následok kardiovaskulárne ochorenia. Ak je hodnota vysokého tlaku jednorazová, je dobré zachovať pokojový režim. Odporúča sa si ľahnúť a odpočívať. Jednorazové zvýšenie tlaku môže byť spôsobené stresom a nemusí nutne znamenať srdcové ochorenie.

A ako na nízky tlak?

Nízky tlak je väčšinou daný dedične. V tomto prípade sa často stretávame so závratmi a nepríjemnými náhlymi zmenami polohy. Nízky tlak sa však dá oproti vysokému ľahšie regulovať. Osobám s nízkym tlakom sa najčastejšie odporúča piť veľa tekutín. Na jednorazové zvýšenie tlaku je dobrá Guarana, prípadne káva. Dlhodobo je na zvýšenie tlaku ideálny šport.

Za nízky tlak u dospelých sa všeobecne považuje ten, ktorý klesne pod 110/70.

Ako prebieha meranie?

Klienta požiadame, aby si vyhrnul rukáv, ktorý by ho súčasne nemal nijako škrtiť alebo obmedzovať. Navlečieme merací pás, klient si urobí pohodlie a následne prebehne samotné meranie.

Plus Plus

Nenechajte si ujsť novinky
o akciách a produktoch