Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepšiu používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Meranie cukru

Správna hladina cukru (glukózy) v krvi, teda normoglykémia, je jedným z parametrov, ktoré vypovedajú o našom zdraví. Udržiavanie glukózy na primeranej úrovni je pre každého človeka veľmi dôležité. Hypoglykémia (príliš nízka hladina glukózy v krvi) aj hyperglykémia (príliš vysoká hladina glukózy v krvi) môžu viesť k vážnym zdravotným následkom. Kedy by sme si mali otestovať hladinu cukru v krvi? Aké sú príznaky, ktoré naznačujú ochorenie cukrovky? Patria sem:
- pocit silného smädu
- časté močenie zvýšeného množstva moču
- dehydratácia, zvyčajne stredne závažná (znížená elasticita kože, suchá koža a sliznice)
- nadmerná únava, slabosť a ospalosť
- návaly hladu
- sklon k hnisavým kožným infekciám alebo urogenitálnym infekciám
Pri vyšetrení glykémie ide o meranie hladiny cukru vo vzorke krvi odobratej kedykoľvek počas dňa, bez ohľadu na čas posledného jedla. Výsledok ≥ 200 mg/dl (≥ 11,1 mmol/l) je základom pre diagnózu diabetu.
Vykonávame aj vyšetrenie hladiny cukru v krvi ako skríningové vyšetrenie pre ľudí, ktorí sú v riziku. Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky, patria:
- nadváha alebo obezita (BMI ≥ 25 kg/m2 a/alebo obvod pása ≥ 80 cm u žien alebo ≥ 94 cm u mužov)
- cukrovka vyskytujúca sa v rodine (rodičia alebo súrodenci)
- nízka fyzická aktivita
- ľudia, ktorým bol pri predchádzajúcom vyšetrení diagnostikovaný prediabetes
- anamnéza gestačného diabetu
- arteriálna hypertenzia (≥ 140/90 mm Hg);
- dyslipidémia (HDL cholesterol < 40 mg/dl (< 1,0 mmol/l) a/alebo triglyceridy > 150 mg/dl (> 1,7 mmol/l))
- syndróm polycystických ovárií
- kardiovaskulárne ochorenie
Ako prebieha meranie cukru?
Najlepšie je prísť nalačno – pre presné výsledky je vhodné vykonať meranie bez predchádzajúceho príjmu potravy. Alternatívne môžeme vychádzať aj z postprandiálneho merania, teda hodnôt nameraných po jedle. Glukomerom zistíme aktuálnu hladinu cukru v krvi a na základe výsledkov poskytneme odporúčania týkajúce sa úpravy režimu alebo, ak to bude potrebné, odporučíme konzultáciu s lekárom.

